Drukarka 3D Zortrax M200 uzyskała najwięcej pozytywnych wskazań  w głosowaniu zorganizowanym wśród czytelników portalu 3D Printing Industry – jeden z największych międzynarodowych serwisów poświęconych technologii druku 3D. Flagowy produkt firmy Zortrax zwyciężył w kategorii Best Personal 3D Printer (FFF). W całym konkursie oddano ponad 200 tys. głosów. Znaczna część z tej puli przypadła na drukarkę 3D Zortrax M200.

Wśród uczestników konkursu znaleźli się najwięksi gracze, związani z rynkiem druku 3D. Jedną z najbardziej znaczących firm w tym gronie była firma Zortrax, oferująca  drukarkę 3D Zortrax M200. Urządzenie w swojej kategorii zostało uznane za najlepszy produkt, który zdeklasował drukarki konkurencyjnych firm.

Od początku istnienia firmy możemy liczyć na ogromne wsparcie międzynarodowej społeczności, skupionej wokół technologii druku 3D. Warto wspomnieć, że to również dzięki niej udało nam się z sukcesem zrealizować kampanię na platformie Kickstarter, która pozwoliła sfinansować produkcję pierwszej partii Zortrax M200. Jesteśmy wdzięczni za każdy oddany na nas głos i wierzymy, że kolejne rozwiązania Zortrax spotkają się z podobnym entuzjazmem społeczności – powiedział Rafał Tomasiak, Prezes Zarządu Zortrax S.A.

Firma Zortrax powstała w 2013 roku. Aktualnie, w swoim segmencie, jest jednym z wiodących podmiotów na globalnym rynku technologii druku 3D. W 2015 roku, według danych Context, Zortrax miał 2% udziału w światowej sprzedaży drukarek 3D, z segmentu desktop. Produkty spółki dostępne są poprzez sieć ponad 160 Resellerów i Dystrybutorów, prowadzących sprzedaż w ponad 80 krajach, na 6 kontynentach, a także za pośrednictwem rozbudowanej platformy sprzedażowej online. Ofertę spółki tworzy kompleksowy ekosystem druku 3D gwarantujący intuicyjną obsługę i najwyższą, powtarzalną jakość wydruku. W jego skład wchodzą dedykowane materiały do druku o różnorodnych właściwościach oraz autorskie oprogramowanie Z-SUITE. Najwyższa jakość produktów oferowanych przez Zortrax została doceniona poprzez  przyznanie ponad 20 nagród branżowych oraz gospodarczych.

O firmie Zortrax
Zortrax jest liderem w dziedzinie druku 3D. Firma założona w Olsztynie stworzyła zintegrowane środowisko druku 3D obejmujące autorską drukarkę, oprogramowanie oraz materiały do druku. Rozwiązanie to skutkuje wysoką niezawodnością oraz możliwością pełnej kontroli nad procesem wydruku. Produkty Zortrax pozwalają tworzyć funkcjonalne prototypy, modele i projekty, co skraca czas oraz obniża koszty wielu procesów biznesowych. Systemy druku 3D Zortrax mogą być stosowane przez firmy różnej wielkości, od dużych zakładów po małe i średnie przedsiębiorstwa, a nawet jednoosobowe pracownie. Rozwiązania Zortrax rozwijane są od 2011 r. i spotykają się z uznaniem na całym świecie – firma zdobyła wyróżnienie w konkursie Design Alive Awards 2014, a drukarkę Zortrax M200 doceniła społeczność 3D Hubs przyznając jej tytuł najlepszego urządzenia typu plug&play. W kwietniu 2015 r. społeczność 3D Hubs uznała drukarkę Zortrax M200 za najlepsze na świecie urządzenie desktopowe. Zortrax był też pierwszym polskim projektem w serwisie crowdufundingowym Kickstarter, który zakończył się sukcesem. Obecnie zespół Zortrax liczy ponad 80 osób, firma współpracuje z wieloma resellerami, a także posiada pierwszy w Polsce i jeden z pierwszych w Europie salon druku 3D – Zortrax Store w Warszawie. Zortrax nieustannie rozwija swoje produkty, kładąc szczególny nacisk na  zastosowania druku 3D w przemyśle.