29 maja 2017 r. w Teatrze Wielkim – Operze Narodowej w Warszawie odbyła się gala XXVII. edycji konkursu „Teraz Polska”, organizowanego przez Fundację Polskiego Godła Promocyjnego. Kapituła postanowiła nagrodzić drukarkę 3D Zortrax M200.

Celem konkursu jest wyróżnienie najwyższej jakości produktów, które mogą być wzorem dla innych, a także ich promocja poza granicami kraju. Wraz ze statuetką laureaci otrzymują również prawo do posługiwania się Polskim Godłem Promocyjnym. Wyróżnienie w imieniu Spółki Zortrax odebrał Rafał Tomasiak – Prezes Zarządu.

Jest to dla nas ogromny zaszczyt. Działając na globalnym rynku staramy się godnie reprezentować polską myśl techniczną, pokazując tym samym, że nasze rozwiązania stoją na najwyższym poziomie. Pragnę w imieniu całego zespołu podziękować Kapitule za to zaszczytne wyróżnienie,  powiedział Rafał Tomasiak, Prezes Zarządu Zortrax S.A.

To kolejna nagroda, jaką w ostatnim czasie może pochwalić się Spółka. W maju b.r. użytkownicy portalu 3D Printing Industry przyznali drukarce 3D M200 tytuł „Best Personal 3D Printer (FFF)”, Prezes Zarządu Rafał Tomasiak otrzymał  nagrodę „Wizjonera 2017” Dziennika Gazety Prawnej, a Spółka została wyróżniona w Rankingu Innowacyjnych i Dynamicznych Przedsiębiorstw Rzeczpospolitej i Parkietu.

O firmie Zortrax
Zortrax jest liderem w dziedzinie druku 3D. Firma założona w Olsztynie stworzyła zintegrowane środowisko druku 3D obejmujące autorską drukarkę, oprogramowanie oraz materiały do druku. Rozwiązanie to skutkuje wysoką niezawodnością oraz możliwością pełnej kontroli nad procesem wydruku. Produkty Zortrax pozwalają tworzyć funkcjonalne prototypy, modele i projekty, co skraca czas oraz obniża koszty wielu procesów biznesowych. Systemy druku 3D Zortrax mogą być stosowane przez firmy różnej wielkości, od dużych zakładów po małe i średnie przedsiębiorstwa, a nawet jednoosobowe pracownie. Rozwiązania Zortrax rozwijane są od 2011 r. i spotykają się z uznaniem na całym świecie – firma zdobyła wyróżnienie w konkursie Design Alive Awards 2014, a drukarkę Zortrax M200 doceniła społeczność 3D Hubs przyznając jej tytuł najlepszego urządzenia typu plug&play. W kwietniu 2015 r. społeczność 3D Hubs uznała drukarkę Zortrax M200 za najlepsze na świecie urządzenie desktopowe. Zortrax był też pierwszym polskim projektem w serwisie crowdufundingowym Kickstarter, który zakończył się sukcesem. Obecnie zespół Zortrax liczy ponad 150 osób, firma współpracuje z wieloma resellerami, a także posiada pierwszy w Polsce i jeden z pierwszych w Europie salon druku 3D – Zortrax Store w Warszawie. Zortrax nieustannie rozwija swoje produkty, kładąc szczególny nacisk na  zastosowania druku 3D w przemyśle.