Makieta Pałacu Prezydenckiego stworzona w technologii druku 3D, została przekazana w prezencie Prezydentowi RP, przez Prezesa i współzałożyciela Zortrax SA. Do wydruku makiety wykorzystano flagowe drukarki 3D olsztyńskiej firmy – M200 oraz M300.

29 stycznia 2018 roku w Pałacu Prezydenckim w Warszawie doszło do wyjątkowego spotkania pomiędzy Prezydentem RP Andrzejem Dudą i Rafałem Tomasiakiem, Prezesem Zarządu Zortrax SA. Podczas spotkania panowie omawiali szczególne znaczenie nowych technologii w rozwoju polskiej gospodarki oraz konkurencyjności rodzimych firm na międzynarodowych rynkach. Kulminacyjnym punktem spotkania była prezentacja makiety przedstawiającej miniaturę Pałacu Prezydenckiego, stworzonej w technologii druku 3D oraz drukarki 3D Zortrax M200 – flagowego modelu z oferty olsztyńskiej firmy.

Budynek Pałacu został precyzyjnie przeskalowany do rozmiarów 90cm/60cm. Cały proces, w tym zaprojektowanie, wymodelowanie w programie komputerowym i wydrukowanie, został przeprowadzony przez zespół projektantów 3D Zortrax. Elementy drukowane były w siedzibie spółki, w Olsztynie na drukarkach Zortrax M200 i M300. Makietę wykonano po bardzo dokładniej analizie wszelkich dostępnych materiałów, z zachowaniem najmniejszych szczegółów. Przy doborze materiału, oczywistym wyborem było Z-PLA Pro, gdyż jego struktura pozwala na najwierniejsze odzwierciedlenie detali i druk dużych modeli bez ryzyka wystąpienia skurczu. Dodatkowo jest to materiał biodegradowalny.

To dla nas ogromny zaszczyt, że mogliśmy osobiście zaprezentować Panu Prezydentowi możliwości rozwiązań Zortrax. Zawsze podkreślamy, że w polskich firmach, związanych z nowoczesnymi technologiami tkwi olbrzymi potencjał. Polacy to wyjątkowy naród pełen dobrze wykształconych i ambitnych ludzi. Polska myśl technologiczna jest w stanie konkurować z największymi światowymi graczami i odnosić sukcesy, czego jesteśmy doskonałym przykładem, powiedział Rafał Tomasiak, Prezes Zarządu Zortrax SA.

Podczas spotkania przedstawiciele Zortrax przekazali symboliczne prezenty dla Prezydenta i Pierwszej Damy. Zostały one zaprojektowane, wymodelowane i wydrukowane w technologii druku 3D przez specjalistów Zortrax. Prezes Tomasiak zaprosił również Prezydenta Andrzeja Dudę do Olsztyna, aby na własne oczy mógł zobaczyć, jak region dotychczas słynący z malowniczych terenów i tysięcy jezior, staje się centrum nowoczesnych technologii, dzięki firmom takim, jak Zortrax.

To kolejne już spotkanie Zortrax z Prezydentem Andrzejem Dudą. W maju 2016 roku Rafał Tomasiak został uhonorowany biało-czerwoną flagą, która prekazywana jest przedstawicielom instytucji, organizacji i stowarzyszeń zasłużonych dla pozytywnej promocji Polski. W listopadzie tego samego roku, podczas pierwszego Kongresu 590 w Rzeszowie, Spółka otrzymała Nagrodę Gospodarczą Prezydenta RP, w kategorii Start-UP.PL.

Zdjęcia: ©Grzegorz Jakubowski/ KPRP

O firmie Zortrax
Zortrax jest liderem w dziedzinie druku 3D. Firma założona w Olsztynie stworzyła zintegrowane środowisko druku 3D obejmujące autorską drukarkę, oprogramowanie oraz materiały do druku. Rozwiązanie to skutkuje wysoką niezawodnością oraz możliwością pełnej kontroli nad procesem wydruku. Produkty Zortrax pozwalają tworzyć funkcjonalne prototypy, modele i projekty, co skraca czas oraz obniża koszty wielu procesów biznesowych. Systemy druku 3D Zortrax mogą być stosowane przez firmy różnej wielkości, od dużych zakładów po małe i średnie przedsiębiorstwa, a nawet jednoosobowe pracownie. Rozwiązania Zortrax rozwijane są od 2011 r. i spotykają się z uznaniem na całym świecie – firma zdobyła wyróżnienie w konkursie Design Alive Awards 2014, a drukarkę Zortrax M200 doceniła społeczność 3D Hubs przyznając jej tytuł najlepszego urządzenia typu plug&play. W kwietniu 2015 r. społeczność 3D Hubs uznała drukarkę Zortrax M200 za najlepsze na świecie urządzenie desktopowe. Zortrax był też pierwszym polskim projektem w serwisie crowdufundingowym Kickstarter, który zakończył się sukcesem. Obecnie zespół Zortrax liczy ponad 150 osób, firma współpracuje z wieloma resellerami, a także posiada pierwszy w Polsce i jeden z pierwszych w Europie salon druku 3D – Zortrax Store w Warszawie. Zortrax nieustannie rozwija swoje produkty, kładąc szczególny nacisk na  zastosowania druku 3D w przemyśle.